Метростанция „Сердика“/София
31 август 2012 г.

Уважаеми г-н Министър-Председател,
Уважаеми Министри,
Уважаема г-жо Кмет,
Ваши Превъзходителства,

Дами и господа,

За мен е удоволствие да бъда тук с вас за откриването на новата отсечка на софийското метро.

Завършването на линията на софийското метро е нещо повече от придвижване от точка А до точка Б. Това показва, че София е динамичен и модерен град с желание да инвестира в своето бъдеще и своята конкурентоспособност, в околната среда и жителите си.

Новата линия на метрото ще допринесе за модернизирането на софийския градски транспорт в съответствие с отбелязания икономически и демографски растеж, като едновременно с това ще позволи да се разгърне потенциалът на града. Същевременно ще намали замърсяването и ще подобри качеството на живот на хиляди граждани и пътуващи.

Благодарение на това, че свързва значими исторически обекти, новата линия на метрото популяризира също така богатото историческо и културно наследство на България. Тя е добър пример за интегриран и устойчив обществен транспорт, който свързва различните видове транспортни средства в града. Планираната връзка с международното летище на София ще осигури по-бърз контакт с останалата част на Европа и света.

Освен това линията не метрото е чудесен пример за това какво можем да постигнем благодарение на структурните фондове и кохезионния фонд на Европейския съюз, както и към какво да се стремим.

По линия на фондовете Европейският съюз е инвестирал средства в размер на 50 % [476 милиона евро] от общата стойност на проекта. Съвместната ни работа с българските власти ни позволи заедно да осъществим проект, който стимулира икономиката, осигурява по-безопасен и по-бърз трафик и прави по-приятен живота в града. Именно това имаме предвид, когато говорим за "зелен", интелигентен и устойчив растеж.

Именно в това се изразява добавената стойност, която трябва да дава насока на бъдещата кохезионна политика на Европейския съюз.  

Преговорите с държавите членки и Европейския парламент относно бъдещия бюджет на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. навлизат в последната си фаза. Миналата година Комисията представи предложение, което е разумно, балансирано и амбициозно.

Позицията на Комисията винаги е била ясна - във време, в което държавните бюджети са подложени на натиск, повече от всякога трябва да заложим на бюджет на Европейския съюз, ориентиран към европейските инвестиции и растеж. Именно такъв е акцентът в нашето предложение. В тази връзка преобразените региони на Европа - от север на юг и от изток на запад, създават ясна представа за ползите от кохезионната политика. Бъдещият потенциал на кохезионната политика в контекста на по-обхватния бюджет на ЕС е изключително важен, когато се използва като средство за прилагане на стратегията за икономически растеж - „Европа 2020“ - за превръщане на Европа в интелигентна, устойчива и приобщаваща икономика до края на това десетилетие.

Ето защо искаме да разполагаме с осъвременена кохезионна политика, чиито цели и инструменти отговарят напълно на стратегията „Европа 2020“ и която да гарантира, че всяко изхарчено евро има добавена икономическа стойност за Европа и благодарение на него се постига повече, отколкото със средствата, изразходвани на национално равнище. Нагласата трябва да се промени и ползването по право да се замени с резултати, като по всеки проект ще трябва да бъдат постигани определени цели. Пример за това е проектът за софийското метро.

Това е посланието, което Европейската комисия ще отнесе в държавите членки. Кохезионната политика е застъпена стабилно в Договора (член 174) като фундаментална цел на Европейския съюз - за намаляване на разделението, за откриване на възможности и осигуряване на растеж за всички, за установяване на по-голямо равенство между държавите, регионите и народите. Такива са ценностите и качествата, заложени в самата основа на европейския социален модел. Сега не е време да ги отхвърляме, време е да ги затвърдим и да ги приспособим към глобализирания свят на XXI век.

Дами и господа,

Накрая бих искал да кажа, че се радвам да видя метростанция, която носи името на Европейския съюз. Това показва, че освен че стават по-близки помежду си, с метрото софиянците се доближават и до ЕС.

Поздравявам София за новата линия на метрото! Нека дълги години да улеснява живота на нейните жители!

Благодаря за вниманието!

Тази публикация е подготвена от Информационен център Европа Директно - Ямбол към Ямболската търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на Европейската Комисия. Информацията и мненията в тази публикация не отразяват задължително официалните становища на Европейската Комисия.