По едното му дело ексвоенният министър от Кукорево го оправдали.

Четвъртък, 25 Януари 2018 10:29


Някой да е очаквал друго? Едва ли...И за приземената българска авиация ще е тъй.

Само година след като беше даден на съд за престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за армейски униформи, бившият военен министър Николай Ненчев вече е оправдан на две инстанции. Това съобщава сайтът news.lex.bg.

В края на м.г. Военно-апелативният съд е потвърдил оправдателната присъда на Ненчев, прочетена преди това от първата инстанция. Заедно с него "невинен" е чул и шефът на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов.

Обвинението беше внесено в съда през декември 2016 г. Прокуратурата твърди, че Ненчев е принудил Цанов да не подпише договор с фирма "Лортън" ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Мотивите на бившия министър били свързани с поето обещание от самия него пред ръководството и работниците на втория класиран участник в конкурса – "Интендантско обслужване" ЕАД. Цанов изпълнил поръчението на Ненчев като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил договор с "Лортън" ЕООД. Според прокуратурата Цанов изпълнил нареждането, за да запази службата си.

Двамата постигнали целта си и "Интендантско обслужване" сключило споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото.

Мотиви към присъдата на първата инстанция не са публикувани на сайта на съда, а Военно-апелативният съд не е допуснал провеждането на въззивно съдебно следствие и събирането на нови доказателства. Решението на апелативните съдии може да се атакува от прокуратурата и пред Върховния касационен съд.

В началото на миналата година Ненчев беше пратен на съд и за престъпление по служба, свързано с ремонта на двигателите на шест руски изтребителя. Според прокуратурата той не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен договор с руския производител РСК-МиГ. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро. Това дело е още в Софийския градски съд.


Вижте и коментарите тук
http://www.segabg.com/article.php?id=890686

Read 191 times
Rate this item
(0 votes)
Login to post comments
Copyright © 2018 Актуални новини за Ямбол. Следете последните новини от днес за Ямбол.. All rights reserved.
designed by Nuevvo