Нови разпоредби, чиято цел е да повишат осведомеността на гражданите на ЕС относно потенциалните заплахи, свързани с дейността на промишлени предприятия, които се намират в непосредствена близост до тях. Тези разпоредби са част от техническата актуализация на Директивата „Севезо".
Директивата „Севезо" - основен инструмент в управлението на риска от промишлени аварии, който се адаптира, за да отрази най-новите промени в международната и европейската класификация на химикалите. Посочената директива задължава държавите членки да разработят планове за действие при извънредни ситуации за районите в близост до промишлени инсталации, в които се борави с опасни вещества в особено големи количества.
Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: „Директивата „Севезо III“ ще означава по-добра защита на гражданите и околната среда от сериозни аварии. Благодарение на нея обществеността ще бъде по-добре информирана и ще участва по-активно в процеса на вземане на решения във връзка с териториалното планиране.“
Техническата актуализация, която отразява новостите в класификацията на ЕС на химикалите, се съпровожда от следните положителни промени за гражданите:
• подобрен достъп на гражданите до информация относно рисковете, произтичащи от дейността на съседни промишлени инсталации, както и указания какво да правят в случай на авария; по този начин ще се повишава и доверието в работата на съответните предприятия;
• по-ефективни разпоредби относно участието на заинтересованата общественост в проекти за териториално планиране във връзка с промишлени предприятия, които попадат в обхвата на законодателните актове „Севезо“;
• достъп до правосъдие за граждани, на които не е бил предоставен подходящ достъп до информация или до участие;
• по-строги стандарти за инспекции на предприятията с цел да се осигури по-ефективно спазване на правилата за безопасност.
Публичната информация относно рисковете вече трябва да бъде на разположение в електронна форма. Всички обхванати от разпоредбите предприятия ще трябва да предоставят сведения за начина, по който се подава сигнал за тревога, както и указания какво трябва да правят гражданите в случай на голяма авария. При авария съответните органи ще трябва да уведомят всички лица, които има вероятност да бъдат засегнати, както и да съобщят какви основни мерки се предприемат за справяне с аварията. Измененията в нормативните разпоредби относно териториалното планиране са свързани с въвеждането в плановете на подходящо безопасно разстояние между новите съоръжения и инфраструктура и действащите предприятия. Процедурните изисквания за обществени консултации по проекти, планове и програми стават по-строги. Когато властите и предприятията правят оценка на опасността от сериозни аварии и предприемат мерки за предотвратяването им, те ще трябва да отчитат по-внимателно вероятността от повишен риск вследствие на близост до други промишлени обекти и потенциалното въздействие върху съседни инсталации.
Държавите членки трябва да започнат да прилагат тези разпоредби от 1 юни 2015 г. От същата дата в Европа ще се прилагат изцяло и разпоредбите относно новата класификация на химикалите.


Рубрика „Навигатор за Европа” се подготвя ежемесечно от
Информационен център Европа Директно - Ямбол.

Тази публикация е подготвена от Информационен център Европа Директно - Ямбол към Ямболската търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на Европейската Комисия. Информацията и мненията в тази публикация не отразяват задължително официалните становища на Европейската Комисия.