Цялата ситуация звучи като лош виц, само дето е реалност, а ние живеем в нея.   Featured

Вторник, 13 Март 2018 12:51

Толкова сме свикнали с политическата корупция у нас, че тя вече за жалост дори не ни прави впечатление. Всеки ден виждаме и чуваме за дела, които се водят срещу политици, срещу държавни и общински служители, но няма нито един в затвора. 
Така че не е чудно, че моралните и правни абсурди са нещо нормално и за община Ямбол. Сякаш имунизирани за тях общинското ръководство, кмет, администрация и общински съвет, продължават своята работа целенасочено заобикаляйки ги.  
В коя нормална община съветник, с потвърдена на две инстанции присъда, бива назначен като социален работник? В Ямбол! Става дума  за "казуса Ахмед". Радио 999, както и редица други местни медии са заостряли вниманието към скандалния случай не веднъж. Той обаче продължава да се заобикаля от отговорните институции.
Цялата ситуация звучи като лош виц, само дето е реалност, а ние живеем в нея.  
Същият този гражданин, влязал като общински съветник от ДПС, беше зам. председател на комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията. По ирония на съдбата, осъден именно за корупция!  
Присъдата му (от година и половина условно с 3 години изпитателен срок, глоба 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции) е заради получаването на подкуп (пневматичен пистолет), за да не състави акт за установяване на административно нарушение.  
Осъденият за подкуп Юсеин Ахмед е избран за съветник от листата на ДПС, но след произнасянето на присъдата се е обявил за независим. В полза на кого обаче работи  служител от подобен „ранг“!? Макар и независим, няма как да не отбележим, че от м.г. той неизменно гласува заедно с мнозинството в съвета.  
Така че, лесно ще се досетим защо вече месеци наред Общинският съвет не взима мерки за отстраняването на Ахмед, който според присъдата (на хартия) е лишен  от правото да бъде служител и да упражнява дейност, свързана с държавни контролни функции.  
На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва  петима от 11-те члена на комисията. Следващото заседание ще се проведе на 14 март.  
И докато институциите си прехвърлят топката "независимият",  продължава да е общински съветник, да ходи на сесии, да гласува и да взима заплата за това. Да, явно в родната действителност да си корумпиран, осъден и тотално дискредитиран морално пред обществото  е похвално, а не подсъдно. Стига да си в правилната агитка!  
Ясно е че, в община Ямбол нито съд, нито прокуратура или каквато и да било комисия не е в състояние да прекрати правомощията на един удобен чиновник! Тук, където послушното раболепничене и  взаимните услуги са истинският закон, а писаните закони - те са само начин да се официализират злоупотребите с обществения интерес. 

/заглавието е на Яс/

Радио 999 оригиналният текст и за коментари тук:

http://www.radio999bg.com/?id=30745
 


Read 3105 times
Rate this item
(1 Vote)
Copyright © 2018 Актуални новини за Ямбол. Следете последните новини от днес за Ямбол.. All rights reserved.
designed by Nuevvo