Пон11202017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home теми СМЕТ 2016 Браво на ОПГ-ГЕРБ -съветници Ямбол. Ямбол е на първо място по такса смет+... в страната. /тема/


Браво на ОПГ-ГЕРБ -съветници Ямбол. Ямбол е на първо място по такса смет+... в страната. /тема/

Оценете тази статия
(6 гласа)
  • Прочетете 7839 пъти

Споделена публикация, заглавието е на Яс - абревиатурата е от Организирана


Споделена публикация, заглавието е на Яс - абревиатурата е от Организирана политическа група

Ямбол e с най-висок сбор от  данък недвижими имоти и такса смет в цялата страна, според данни, публикувани на страницата на Дарик.
Постоянното увеличаване на местните данъци у нас доведе до парадокса, че в редица бедни общини фирмите и гражданите плащат по-високи налози от тези в столицата например.
Припомняме, че на последното си за годината заседание на 29.12.16г. Общинският съвет в Ямбол гласува увеличение на такса смет. Общият размер на промила за такса смет за жилищни имоти в Ямбол ще бъде 3.43, а за нежилищните имоти - 5.23. Таксата е по-висока от досегашната, съответно с 0.97 и 1.19 промила.
Така сборът на данък „недвижими имоти" и такса „битови отпадъци" в промили през 2017г. ще бъде най-висок за гражданите на Ямбол сред жителите на всички областни градове в страната.(виж таблицата).
 
Според  справката, публикувана в Дарик, 5.41 промила е сборът от такса битови отпадъци и данък недвижими имоти за физически лица в Ямбол за годината. По тези два показателя община Ямбол бие по скъпотия далеч по-големи и богати общини като София (на 14-то място с 3.75), Пловдив (18-то място с 3.3), Варна (19-то място с 2.98).
 
Сравнение между Ямбол и тези общини не може и да става – нито относно икономическото развитие, нито откъм доходи на населението. Но жителите и бизнеса в Ямбол ще понесат данъчна тежест, която трудно си позволяват дори в големите градове.
 
Според  Явор Алексиев от Института по пазарна икономика - "по-високите данъци пак са на мода" някъде. От ИПИ обясняват, че увеличението на таксите е свързано с проблемите за общинските бюджети след кризата и покрай усиленото усвояване на евросредства, което от своя страна предполага префинансиране и съфинансиране от общините. Понякога участието в тези програми от общините е с само с цел "усвояване", не че имат някаква особена нужда от участието в проекта за който са кандидатствали, пояснява Института по пазарна икономика.
 
Или накратко - общините участвали в много програми за усвояване на еврофондове трябва да осигурят и собствено финансиране, за което са изтеглени заеми.
Заеми, които трябва да се връщат от гражданите на областта, или по точно от НАС.
А парите за връщането на взетите заеми от общината най-лесно се събират чрез увеличение на местните данъци и такси на жителите.
Такса смет и данък недвижими имоти  имат най-голяма тежест като размер от всички местни налози.
….И най-голяма събираемост.
Е…
Поне в нещо Ямбол да е на П-Ъ-Р-В-О място!
 
Вижте диаграмата, публикувана от Дарик
http://www.radio999bg.com/snimki/1484688267taksi_smet2%20(1).jpg

http://www.radio999bg.com/index.php?id=25938

Последно променена наСряда, 18 Януари 2017 19:39
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.