Нед11192017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home теми Проект "Безистен-НАР Кабиле" Официално стартира "Безистена - НАР "Кабиле"


Официално стартира "Безистена - НАР "Кабиле"

Оценете тази статия
(2 гласа)
  • Прочетете 2612 пъти

Днес бе даден старт на строително-ремонтните дейности по обновяването на Безистена в Ямбол и на Археологическия резерват „Кабиле”.


Днес бе даден старт на строително-ремонтните дейности по обновяването на Безистена в Ямбол и на Археологическия резерват „Кабиле”. По време на церемонията пред сградата – символ на града кметът Георги Славов и представителите на фирмата-изпълнител и строителния надзор подписаха Протокол за откриване на строителната площадка.
„След повече от 30 години безвремие и спорове за какво да се ползва сградата на Безистена, днес стартираме дейностите по проект, с който ще дадем ново функционално предназначение на символа на нашия град”, подчерта кметът Георги Славов.

Безистенът и Археологическият резерват „Кабиле” съставляват ядрото на туристиче­ския продукт на Ямбол и региона. Със защитения по ОП „Регионално развитие” проект се цели да се развие потенциала на двата обекта като придобият изцяло обновен облик, модер­на инфраструктура и бъдат популяризирани като атрактивни туристически дестинации.
За реализиране идеята за възраждане на Безистена се работи вече пет години, като първоначално община Ямбол проведе конкурс за вътрешно преустройство на сградата. През 2011 г. кандидатства с проект „Подобряване и популяризиране на водещи туристически атракции в Ямбол”. Кметът припомни, че община Ямбол имаше готовност за кандидатстване още през 2009 г., но умишлено изчака две години, когато изискването за собствено участие е по-изгодно за общината – вместо 15 процента или около 900 000 лв. (2009 г.), сега делът му е едва 3,5 %. „Така спестихме стотици хиляди левове, които бяха пренасочени към други дейности по благоустрояване на града”, изтъкна кметът.
Общата стойност на проекта е 5 670 093,15 лева. Съфинансирането от община Ямбол е в размер на 199 976,32 лева.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности по двата обекта е ДЗЗД „Кабиле”, като представителят на дружеството инж. Николай Георгиев от ямболската фирма „АВС Инженеринг” пое ангажимент да изпълни качествено възложения ремонт и в определения петмесечен срок.
Проектът се осъществява в партньорство с община „Тунджа”, която има ангажимент за благоустрояване на паркинг-пространството пред „Кабиле”.

Дейностите по проекта ще вървят в три основни линии:
- ремонт и обновяване на съществуващата база;
- въвеждане на съвременни атрактивни методи и форми за представяне на обектите и привличане на посетители;
- масирана и целенасочена рекламна кампания за популяризиране на двата обекта – с нови рекламни материали, туристически маршрути, осъществяване връзки с туроператорски агенции за включването на обектите в организирани пътувания на наши и чуждестранни туристи.

Материалът е на пресцентъра на община Ямбол

Последно променена наПонеделник, 23 Септември 2013 09:51
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

ГАЛЕРИЯ 2