Пон10232017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home теми Проект "Безистен-НАР Кабиле" "ДЕН" за "Безистена" - губят ли се два милиона лева?


"ДЕН" за "Безистена" - губят ли се два милиона лева?

Оценете тази статия
(0 гласа)
  • Прочетете 3269 пъти

За какво са изхарчени, след като не е построено още нищо, от общината не казват.


За какво са изхарчени, след като не е построено още нищо, от общината не казват.

Тъй като във форумите имаше въпроси кой е Пламен Матеев и откъде се е взел? В професионализма му не се съмняваме! Член е на Бургаската Камара на архитектите. С награди за проекти за реконструкция и модернизация на зелената система на община Свиленград,  благоустрояване на парк „Маркотея” в Габрово и др. Собственик на проектантското дружество „Кота нула”. Вероятно е бил привлечен в екипа на архитектурното столично бюро "Грифън Интернешънъл", което спечели през 2009 г. конкурса на община Ямбол с идеен проект за вътрешно преустройство на Безистена.

Само, че впоследствие „Грифън Интернешънъл” не можа да представи в общината удостоверение за липса на задължения, та бяха принудени авторският надзор да бъде възлаган поотделно на всеки специалист. Така на 3 септември 2013 г. са изпратили лично покана за участие в обществена поръчка до Пламен Матеев като физическо лице. Вероятно са подписали и договора. Поканата от същата дата по част архитектура и пожарна безопасност е изпратена до арх. Марин Кристияндар Керемидски от София.

Геодезията вероятно ще бъде възложена на инж. Дженко Георгиев Дженков /единственият от Ямбол/.  Автоматизацията – на Траян Руменов Трайков, а отоплението и вентилацията – на инж. Калинка Колева Петрова - и двамата от Пловдив. Водопроводите и канализацията – на инж.Мария Петрова Белински – бивш зам.-кмет на община Несебър. Под въпрос са конструкциите и плана по безопасност и здраве, след като инж. Галин Димитров Димитров отказа да подпише договор с общината. Междувременно „Грифън Интернешънъл” обжалва подписаните договори за авторски надзор в КЗК. Производството е образувано на 5 септември 2013 г.

Апропо, само преди дни кметът Славов заяви, че строителството е спряно, тъй като се е наложило препроектиране. От гореизброените автори на проекта, единият от които реши да кастри липите. Преди това изплашиха строителите с намерена стара ръчна граната в подземията. Самото строителство започна на 17 юли 2013 г. След жалба в КЗК „Кабиле-Ямбол” ДЗЗД с водещ партньор ямболската фирма „АВС-инженеринг” успя да се наложи като изпълнител на обекта. Строителният надзор е възложен на пловдивската фирма „Контрол инвест”.

Иначе проектът стартира с шумни пресконференции още през лятото на 2012 г. Досега от обещаните 5,4 млн.лв. сме получили 2 млн.лв., показва правителствената Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти. За какво са изхарчени, след като не е построено още нищо, от общината не казват. На 19 септември общинските съветници позволиха на кмета да тегли 7,8 млн.лв. кредити от фонд ФЛАГ за Безистена и пречиствателната станция за канализацията. Ще му трябва и още един банков кредит, обяви Славов на самата сесия.

Пак от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти става ясно, че от общината подават някъде невярна информация за подписаните договори. По проекта за Безистена там стоят счетоводна фирма „Експанзия Ексфо”, сдружение "Институт за публично-частно партньорство", фирмата за проучвания и реставрация на културни ценности „Плиска консултинг”, проектантските „Прокон” и „Архика”, „Ямболски кадастър”, „Контрол инвест”, „Хидроинвест”, „ВИП Капитал”, „Полисстрой”, „Кота Нула”, сдружение „Европейски консултации, иновации и партньорство-ЕКИП”, „Кабиле-Ямбол”, но и „Грифън Интернешънъл”, за която кметът прекрати обществената поръчка и има образувано производство в КЗК.  

На 26 септември предстои и делото по претенциите на мюсюлманите за собствеността на Безистена.


Диана Бончева

 
 

 
 

Последно променена наПонеделник, 23 Септември 2013 09:51
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

ГАЛЕРИЯ 2