Пон10232017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home теми Изборен кодекс ОФИЦИАЛНО ОТ ГЕРБ: Ямбол на протест срещу подмяната на вота


ОФИЦИАЛНО ОТ ГЕРБ: Ямбол на протест срещу подмяната на вота

Оценете тази статия
(2 гласа)
  • Прочетете 2026 пъти

Ямбол категорично не приема разпределението на мандатите в областта, каза днес на протестен митинг областният


Ямбол категорично не приема разпределението на мандатите в областта, каза днес на протестен митинг областният координатор на ПП ГЕРБ и кмет на Ямбол Георги Славов. „От името на близо 19 хиляди граждани, подкрепили ГЕРБ на изборите, заявявам нашето възмущение и дълбоко несъгласие с извършената подмяна на вота”, заяви пред събралите се над 500 души пред сградата на Областна администрация – Ямбол, където се помещава и Районната избирателна комисия.
Протестът бе организиран по инициатива на ПП ГЕРБ - Ямбол срещу несправедливото разпределение на мандатите в 31 Ямболски многомандатен избирателен район. Съгласно обявеното решение на ЦИК, четирите мандата в Ямбол се разпределят по следния начин:
1 мандат за ГЕРБ при получени 18 647 гласа;
2 мандата за коалиция БСП - лява България при получени 13 834 гласа и
1 мандат за ДПС, която събира 3 723 гласа в региона.
В митинга участваха и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ. От името на протестиращите бе прочетена и разпространена декларация, в която се казва, че в случая става дума за безпрецедентна подмяна на вота на избирателите. „Възразяваме срещу явно изкривеното представителство на Ямболска област в националния парламент, което не отразява реалните предпочитания на хората”, заявяват още протестиращите. Основните искания са за незабавно преразглеждане решението на ЦИК и корекцията му в съответствие с ясно изразената воля на гражданите на 31 МИР Ямбол и за промени в изборното законодателство, които да гарантират  ефективен механизъм за регулиране на подобни дефекти на избирателната система.
Като продължение на протестните действия декларацията ще бъде внесена в Централната избирателна комисия, заедно с 18 647 празни „бюлетини” – колкото са гласовете на ГЕРБ в Ямбол като израз на обезличаването на вота. Предвижда се това да се случи в деня, когато ЦИК обяви имената на избраните народни представители.


Последно променена наСъбота, 11 Октомври 2014 08:36
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.