Съб12162017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Медия Галерия "Бъди човек"


"Бъди човек"

Оценете тази статия
(2 гласа)
  • Прочетете 828 пъти

Активисти се погрижиха за 40 самотни души
40 самотни души от девет ямболски села вчера получиха тежки торби с хранителни продукти и се радваха на топли срещи с младежи. Акцията е част от националната благотворителна кампания "Бъди човек". Инициативата се провежда за трети път в Ямбол, а организаторките са Ивомира Стойчева, Ирина Георгиева, Божидара Иванова, Силвия Георгиева, Дебора Кунчева и Петя Маринова. Целта е възрастни, самотни и/или болни хора да получат подкрепа и внимание около Рождество Христово, Великден и други християнски празници.

 Освен пожелания за здраве и Божия закрила, които отправят към доброволците, по-голямата част от посетените хора споделят, че не помнят някога да са имали по-скъп подарък и че младежите са им озарили деня. Някои хора благодарят за това, че най-после автомобил е спрял и пред тяхната порта и поканиха гостите да ги посетят отново и когато поискат. Възрастен мъж от Веселиново пък трогва всички, заблуждавайки се, че една от доброволките е порасналата му внучка, която живее наблизо, в Бургас, но не я е виждал от бебе. Изоставено момче с шизофрения през сълзи възкликва, че му се иска и родителите му също толкова да са загрижени за него. Други настояват по-малко неща да им се дават, за да има за повече хора. Сълзи от радост и благодарност, сладки почерпки, разкази от миналото и народни песни също не липсват.

440 лева са събраните средства от дарители, с които се закупуват хранителните продукти. Местни фирми осигуряват допълнително кашкавал, сирене, хляб и сладкиши. Ирина Георгиева от Веселиново и Калоян Желязков от Бояново, познати от протестите срещу лагерите за нелегални имигранти, както и Ивомира Стойчев и Елеонора Бакалова от Ямбол са доброволците, които разнасят продукти и се срещат с жители на Стара река, Козарево, Кабиле, Хаджидимитрово, Могила, Веселиново, Завой, Зимница, Чарган през по-голямата част от вчерашния ден. Кметовете насочват инициативните младежи към къщите, в които никога не идват гости, а домакинството е само от един човек.

Националната кампания "Бъди човек" е родена във фейсбук преди три години. Първоначалната ѝ цел е да насърчава единични доброволци или групи хора да се самоорганизират на местно ниво и да осигуряват коледна вечеря на хора в нужда, които не могат да си я позволят, нито имат с когото да я споделят. Инициаторите ямболии предоставят пълен отчет за събраните и изразходени средства във фейсбук събитието "Бъди човек ! Подари вечеря на нуждаещ се – Ямбол".
       

Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2