Нед11192017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Личности Не четете това сега. Оставете за почивните дни...(Рецитират Н. Вълканов и самият автор - видео)


Не четете това сега. Оставете за почивните дни...(Рецитират Н. Вълканов и самият автор - видео) Избрана

Оценете тази статия
(1 глас)
  • Прочетете 912 пъти


Защото става дума за поезия, за стихотворения на Илко Капелев, събрани в представения тази вечер в Художествена галерия "Жорж Папазов" негов сборник "Небесна синева". Представи го, по- скоро представи отношението си към личността и творчеството на поета и приятела Борислав Ненов. Хубави думи каза. Заслужени..

Стихове от книгата прочете големият български актьор Николай Вълканов. И се похвали, горд беше, че има удоволствието да сподели с нас за пети път произведения от пета книга на автора. Водещият творческата вечер Тенко Тенев благодари специално на директора на галерията Петко Йорданов за прекрасните и най-подходящи условия за представянето.

Да, така е...И така ще бъде, доколкото познаваме Пецата. Илко получи много поздравления, най-патетична беше групата от Овчи кладенец - родното село. Получи и специални поздрави, бетилка вино и подарък от името на кмета на община "Тунджа" Георги Георгиев, поднесени му и с лични комплементи и благодарности от заместника му Станчо Ставрев.

По негов си тертип прав, "винаги съм прав пред вълнуващото истинско и искрено изкуство" другият административен ВИП на срещата беше и друг заместник кмет на "Тунджа" Пенчо Пенев. За малко, но в залата беше и секретарят на община Ямбол Антон Кабрански, той и пиарът Красимир Костов, и Таня Иванова, представяха община Ямбол, но да не забравяме, те са И бивши колеги на Илко който сега се труди във Военния клуб) от "Делник". Като споменахме "Делник" - на първия ред седеше и ръкопляскаше главният му редактор Любомир Котев -изначален фен на творческите пориви на автора. Другите от "Делник" - Стоян Косев и Стоян Тенев, Росица Бакалова...

О, да   - в салона беше и председателят на Архитектите в Ямбол Даниела Сивкова..


.Няма да изброяваме повече, защото като махнем постовете, си бяхме заедно приятели на поезията и на поета от Овчи Кладенец, Сибир и Каргона Илко Капелев    
.Издаването на книгата е дело на ИК „Алтер Его” – София, неин редактор е елитният български поет и бард Ивайло Диманов. Луксозната корица е заслуга на ямболския художник Васил Василев, книгата е отпечатана в столичната печатница „Химиграф” ЕООД.

„Небесна книга” съдържа на 147 страници около 100 стихотворения и 2 поеми, разпределени в пет цикъла и писани от 1976 до 2011 година.
„Тази книга е моят творчески полет, с нея се чувствам „ас” в синевата. Безкрайно благодарен съм на всички, които ме подкрепяха в издаването на книгата, което нямаше как да се осъществи без специалното съдействие на община Ямбол”, сподели пред журналисти Илко Капелев, който сам работи на журналистическото поприще над 30 години.

„Подбраните стихотворения в тази книга са писани в продължение на 35 години: от войнишката палатка в суровите зимни планини – до днес. Писани са по време на полет в небето; по време на войните в Афганистан и Кавказ; по време на работа в нефтонаходищата в Сибир; писани са, когато бях скитник, безсмъртник, безпътник, на когото животът тече в наказание – непрестанно да лее стихове в срок от 300 години – като оня горд и красив титан, когото Зевс е приковал на скалата”, казва в своя предговор към книгата си Илко Капелев.

Авторът очаква на литературната вечер своите най-добри приятели, представители на официалните институции, ценителите на изящната словесност и въобще всички, чиито сърца са огрети от изобилната светлина на поетичното изкуство.


ОТ СТИХОСБИРКАТА РЕЦИТИРАТ НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ И ИЛКО КАПЕЛЕВ

vbox7}a31f802302{/vbox7}Последно променена наСряда, 16 Януари 2013 00:53
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2