Нед11192017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Личности История „Дълбок поклон ракетчици от Ямбол"


„Дълбок поклон ракетчици от Ямбол"

Оценете тази статия
(3 гласа)
  • Прочетете 1318 пъти

ВЪЛНУВАЩО ТЪРЖЕСТВО

На 29 т. м. 2016 г. майсторът на ракетния огън и бивш военен комендант на Ямболския гарнизон о.з.подполковник Георги Ников /Ботевски/ в тържествена обстановка на първата си творба озаглавена „От Капустин Яр до Ропотамо – Кратка история на ракетната бригада „Кабиле“ край гр. Ямбол.

На тържеството бяха дошли негови колеги ракетчици, дейци на културата и изкуството от областта, десетки съграждани и гости от региона.

Представянето на книгата бе вълнуващо преживяване от всички присъстващи, защото то се състоя по сценарий, режисура и постановка на самия автор на книгата. Обстановката в красивата, но малко охладена новооткрита сладкарница на ул. „Г. С. Раковски“ не попречи на обаятелната чаровница госпожа Нели Филипова, със своето вълнуващо художествено слово и дар да обрисува в кратце живота и творчеството на човека с пагони, общественика и човека на честта, който в продължение на 26 години е дописник и все още не е подал заявление за действителен член на СНЖБ, под чието перо излизат очерци за добрите хора безалегорната натура към нашите управници, както на централно, така и на местно ниво.

Председателят на дружеството на писателите от региона г-н Тенко Тенев, главният редактор и издател г-н Жельо Учков обстойно анализира творбата на автора, изтъквайки автентичността и самобитността на строфите на книгата написана на един дъх от автора. Като тук различното от творби той се спира на действията и отговорностите на обикновените членове на бойните разчети, подготвящи ракетата за пуска, като в книгата се изреждат образите на офицерите, сержантите и войниците като един колектив като стиснат юмрук, даващ да се разбере, че тук властва с пълната си сила колективното начало в тази нелека но високоотговорна дейност като ракетчик на милата ни майка България.

В разискванията до късно взеха участие ветерани ракетчици от страната и от града на „Диана“, както и от много обикновени граждани дошли да се порадват на това мило тържество и да почувстват самата духовност на събитието, което ги накара да се размислят, че в днешното смутно време тя е нещо позабравено изживяване.

Тържеството завърши с рецитал на автора на част от стихосбирката за ракетчика на позабравения наш другар, обаятелният офицер от Елхово, поетът написал десетки стихосбирки полковникът от запаса и майстор ракетчик Янко Владев, който поради заболяване не можа да участва в тържеството.

Но всички присъстващи станаха на крака и аплодираха строфите на поемата му...

„Чуйте ли нейде в тъмната гора,

Гръмко да разцепи утринно „Ура“,

Знайте, че запява с мощния си глас

Нашата безименна ракетна част“

...

и продължението ѝ

...

С пагони, или вече без пагони,

в строя или вече във запас

ще помним своите ямболски сезони

безсмъртните си Н-ски полигони

войнишкият ни вятър ще ни гони

до края на последния ни час.

...

...

Така, че щом започне да догаря

животът в предсмъртния си си миг,

да каже всеки тихо

„На България, аз просто бях един добър войник“

Сега, когато моят стих е пламнал,

изричам следните слова:

„Дълбок поклон ракетчици от Ямбол

и с обич Ви целувам след това“

20.06.1997 г. Янко Владев

Град Ямбол – Ормана

Наистина, драги хора, това тържество ще се помни, защото то ни вдъхновява за нови творчески дела.

Дерзай, Георги!

Написал на един дъх тези слова: Георги Бирников – потомствен ловец на автографи.

29.11.2016 г.

23.30 часа, Ямбол

Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2