Съб12162017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Личности История Около 9 септември 1944 година...


Около 9 септември 1944 година...

Оценете тази статия
(1 глас)
  • Прочетете 1754 пъти


Към 9 септември 1944 година България вече е определена за СССР от западните му съюзници  Големите началници са се разбрали - 90 процента Съветска власт в България, 10 процента Съветско влияние в Гърция. Затова, спазвайки договорката  Червената армия не навлиза и в южната съседка на България. Затова и Сталин не подкрепя комунистите в пламналата скоро гражданска война в Южната ни съседка. Разбрали са се...Дори българските войски са изтеглени от Западна Тракия...
България, респективно в случая СССР няма да има възможност да има бази на Бяло (Средиземно море)...
А град София е разсипан от бомбардировките на американци и англичани.. Те не водят обявената им от България "Символична война" - бомбардират столицата - мирното гражданско население...
На 9 септември 1944 ге възстановена Търновската конституция, действието на която е отменено през 1934 година на 19 май, когато на власт идва правителство, начело с Кимон Георгиев. Едно от първите действия на превратаджиите тогава е да отменят Конституцията и да възстановят дипломатическите отношения със СССР. На 9 септември 1944 година същият Кимон Георгиев отново е министър председател и рано сутринта обявява тържествено възстановяване на действието на Търновската конституция...Впоследствие, след създаването на НАТО, СССР създава Варшавския договор, но съвместни българи-съветски съоръжения на територията на страната ни няма. Защо да има, казват някои и са прави - след като България е член на Източния пакт...Сега България е член на Западния пакт, но съвместни българи-американски военни съоръжения (някои ги наричат безплатни бази на САЩ) има! Нищо, че и двете страни са членове на НАТО...Но за Девети септимври 1944 тодина, който 40 години беше обявен за Националният празник на България...:

На 26-ти август, след като от известно време е ясно, че Червената армия напредва изключително бързо, най-вероятно съвсем скоро ще пожелае да влезе и на българска територия. По тази причина правителството на Иван Багрянов разпорежда германската армия да се изтегли от българските земи, а тези нейни войници, които отказват, да бъдат разоръжени.

В египетската столица Кайро са изпратени българи, които да водят преговорите с Великобритания и САЩ за сепаративен мир, с надеждата английски войски да окупират страната и така да не се стигне до стъпването на руския ботуш в страната ни. Е, очевидно преговорите се провалят, а в същото време Централния комитет на Българската работническа партия (т.е. на комунистите) издава т.нар. Окръжно №4, в което партията призовава всички свои поддръжници да се готвят за въоръжено въстание и взимане на властта.Много дълго време българските казионни историци твърдят, че т.нар. въстание, чрез което БКП взима властта за следващите поне 45 години, е било всенародно, а документите на самата комунистическа партия ни казват друго.

През март месец 1944 година Георги Димитров изисква да му се изпрати официална информация колко са партизаните в България.

В шифрована телеграма той получава в отговор следното съобщение: "В партизанските отряди около 25-30% са комунисти, толкова са комсомолците, останалите са безпартийни. По възрастов състав главно са младежи, от тях 70-75% са селски бедняци, около 20% - работници, останалите са от интелигенцията. (...) В 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека. Има окръзи само с по няколко десетки партизани: например Хасковски - 20 души, Варненски - 40, Старозагорски - 50, а в някои окръзи въобще не съществува партизанско движение."

Всъщност в навечерието на деветосептемврийския преврат партизаните са наброявали 2320 души, и то по официални данни на БКП.

Според съвременни изследователи реално съпротивляващите се срещу т.нар. от комунистите "монархо-фашистка власт" в началото на септември 1944 г. наброяват между 500 и 1500 души, ако се броят помагачите (ятаците).

На 5-ти септември Съветският съюз обявява война на България. Това ни прави единствената държава в света, която е била в състояние на война с всички други участници във Втората световна война, защото на 8-ми септември новото правителство, ръководено от Константин Муравиев, обявява война на Германия, макар германските войски да са напуснали страната.

Превратът

На същия 8-ми септември 1944 г., когато пристига новината, че Червената армия е преминала река Дунав при Свищов, масово българското народонаселение се качва в планините, за да слезе победоносно с партизаните.

Така, имайки зад гърба си Червената армия на Съветския съюз, Кимон Георгиев произнася по националното радио реч, в която заявява: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел".

Това се случва, след като организирано са завзети всички важни комуникационни и властови центрове в столицата София - гарата, пощата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на войната и др.

Кимон Георгиев е известен със сдържания си характер и с добрите си ораторски качества. Той определено има опит в известяването на обществото, че е извършен преврат. В това обявление обаче гласът му трепери и от време на време става неочаквано висок.

Последно променена наСряда, 09 Септември 2015 04:14
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2