Сря12132017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Другости Книги Две книги от Чарлз Дикенс Щурец в огнището Сделка с призрак


Две книги от Чарлз Дикенс Щурец в огнището Сделка с призрак

Оценете тази статия
(0 гласа)

Коледна магия

с

Чарлс Дикенс


Щурец в огнището
Сделка с призрак


Вълшебното перо на Чарлс Дикенс ни потапя в празничната атмосфера на викторианска Англия с популярните си коледни повести „Щурец в огнището” и „Сделка с призрак”. Писателят ни отвежда в един неповторим свят, в който страхът и съмненията са победени от добротата и съпричастието. Ненадминатото му майсторство оживява в запомнящите се образи и картини, изпълнени с коледен дух и топлина.

От 1843 г. до 1848 г. Чарлс Дикенс издава пет книги на коледна тематика, които мигновено печелят сърцата на читателите. Чрез тях писателят успява да възроди радостта от празниците и днес с право може да твърдим, че съвременната ни представа за бяла и уютна Коледа дължим именно на Дикенс.
Избраните повести в това издание на ЕРА са почти непознати на българския читател. Те се появяват с нов превод и с оригиналните илюстрации на съвременниците на Дикенс – Джон Лийч, Ричард Дойл, Кларксън Станфийлд и др.  

„Щурец в огнището” е третата поред от цикъла коледни повести. Успехът й е светкавичен. Първият тираж е разпродаден за броени дни – от 20 до 31 декември 1845 г. Скоро след това свършва и второто издание. Само през коледния сезон на 1845 г. са направени 17 постановки върху сюжета, като една от тях получава благословията на Дикенс да бъде представена в деня на издаването.
Години наред повестта се е радва на по-голяма популярност дори и от прочутата „Коледна песен”. Успехът на „Щурец в огнището” се крие във възпяването на идеала за щастливо семейство и прославата на топлия дом, отзивчивостта и доброто у човека.
„Щурец в огнището” е излизала едва два пъти на български език – през 1928 г. и през 1982 г.

„Сделка с призрак” е петата и последната от коледните повести на Дикенс, издадена за пръв път през 1848 г. Историята акцентира не върху самото празнуване, а върху духа и същността на празника и затова се смята за своебразно завръщане към посланието на „Коледна песен”. Така писателят затваря цикъла си с коледни книги.
 „Сделка с призрак” се смята за най-сериозната от петте повести. В нея главният герой е научен от призрака, че коледния дух може да победи и да излекува човешкото страдание. Основното внушение на Дикенс е, че трябва да помним болките и неправдите на миналото, за да простим и чрез прошката да израснем като хора.
„Сделка с призрак” е излизала на български език един-единствен път през далечната 1920 г.

Името на Дикенс не се нуждае от представяне. Неговите произведения още приживе се радват на невиждана популярност и слава, а днес той е признат за един от най-значимите световни автори.

Допълнителна информация

Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2