Пон12112017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Другости Акценти 1 В НЕДЕЛНИК ДНЕС: За делото и оправдаването на Канев


В НЕДЕЛНИК ДНЕС: За делото и оправдаването на Канев

Оценете тази статия
(2 гласа)
  • Прочетете 345 пъти


Каньо Канев: Искам отстраняването на кмета Георги Славов

„Аз никога няма да му се извиня на този кмет, напротив, аз искам неговото отстраняване. По възможност да бъде арестуван и сложен точно там, където му е мястото”, това заяви Каньо Канев в съдебната зала на Ямболски районен съд, където днес – 4 октомври, се гледа частното наказателно дело за клевета и обида, заведено срещу него от кмета на Ямбол Георги Славов.

 

„Аз никога не бих дръзнал да се извиня на Георги Славов, напротив с удоволствие казвам, че е крадец. Аз изпитвам едно унижение от този човек, той управлява нашите средства, в частност моите средства. Според него аз нямам право да му потърся гражданска отговорност за щетите, които той нанася на града, за всички кощунства, които прави в интерес единствено на джоба си” каза още Каньо Канев и допълни: „Аз съм на 64 г., имам 45 г. трудов стаж, водя се автор на 4 деца, никога в живота си не съм бил обвиняван в кражба или в лъжа, защото съм си изпълнявал съвестно задълженията като гражданин. Бил съм свидетел по неговите дела, изпълнявал съм си съвестно гражданския дълг, а сега съм обвиняем, като че ли аз съм крадецът, а не той. Това за мен е изключително тежка морална щета, която той ми нанася”.

 

От съдебната трибуна Каньо Канев заяви: „Като гражданин имам право да изисквам от който и да е ръководител на град Ямбол да спазва законите и ангажиментите към нас данъкоплатците, защото на тези хора ние не им подаряваме града, ние им го предоставяме да го ръководят.”

 

Пред съда той изрази и надежда: „Много се надявам, че някой някога ще обърне внимание на този човек, хайде арестувайте го, какво ви пречи толкова, че всички му сервилничат. В полицията вдигат ръце и казват, че така им нареждат, но това не е отговор.  Ние пък трябва да мълчим, защото ще ни осъдят, ако се разприказваме”.

 

Преди тази пламенна реч Каньо Канев се аргументира пред съда защо е нарекъл кмета крадец, като изброи наказателните дела, които са водени срещу Георги Славов  и по някои от които той имаше и осъдителни присъди на първите две инстанции. Освен за водопроводното дело, за общинския бюлетин, за Комуналуниверс, за ремонтаана зала „Диана”, за ремонта на ромски улици и за отпадъците от събарянето на блок 20, Каньо Канев изтъкна и други прегрешения на кмета, които според него му дават основание да го нарича така.

 

Проектите за Безистена, за центъра, където за 35 осветителни стълба са дадени 650 хил. лв., а цялото улично осветление на Ямбол при Николина Хаджигеоргиева е струвало 400 000 лв., за гласуваните 250 000 лв. за Безистена, които според Каньо Канев са отишли незнайно къде – „най-вероятно да надуят джоба на кмета и за депото. Каньо Канев обвини кмета и в срутване бизнеса на Ямбол, като посочи за примери съборения магазин на ул. „Търговска”, за който след това съдът се произнесе, че събарянето е незаконно. „Издайте една заповед този човек да го приберат някъде поне да не събаря бизнеса на хората, това е изключително уродливо поведение”, каза още Каньо Канев.

 

Ямболски районен съд оправда Каньо Канев по делото за клевета

Ямболски районен съд оправда Каньо Канев по делото за клевета и обида, заведено срещу него от кмета Георги Славов, който предяви и иск от 20 000 лв. за нанесени му неимуществени вреди. Мотивите за оправдателната присъда ще бъдат написани и публикувани по-късно.

 

По-рано при пледоариите в съдебната зала адвокатът на кмета Станимир Кондев направи аналогия с кръвопускането за лечение на пациенти и използването на намерен на улицата пистолет „Колт” за „лечение” на обществото и заяви, че Каньо Канев и хората около него си мислят, че техните разбирания са единствено верни и са последна инстанция и никой няма право да им противоречи. Според него от идеите, проповядвани от Каньо Канев, и използването на пистолет „Колт” няма повече от крачка и едва ли не те си мислели, че трябва да пуснат „кръв на обществото”. Той изтъкна още, че трябва да има свобода на словото, но тя да се случва по нормалния ред, а не с клевети и обиди. Той поиска от съда  да наложи глоба на Каньо Канев като наказание и да удовлетвори изцяло предявения иск.

 

Адвокатът на Каньо Канев – Станимир Иванов, поиска оправдателна присъда. Според него посочените в исковата молба четири израза, за които се твърди, че са клевета и обида, не са конкретни и не са определени по време и място и затова могат да се приемат като оценка и гражданска позиция на Каньо Канев.

 

„Аз не дойдох да се прикривам, напротив, аз потвърдих, че съм ги казал тези неща”, каза при защитната си реч Каньо Канев и заяви: „Този северно-корейски маниер , който налагат в Ямбол, да плашат хората, да не могат да се изказват, това е нещо много уродливо. Никога не мога да си позволя в България да се върне това мракобесие, за което пледира адвокат Кондев. Ние да не можем да се изказваме, да не можем да търсим сметка на тези, които ни ограбват.

 

Искам да припомня, че не някой друг, а прокуратурата заведе тези дела и те нарекоха първи крадец Георги Славов, имаше и съдии, които бяха съгласни с това и го осъдиха”.

 

„Вие можете ли да си представите докъде е стигнало нахалството на този човек, който в канцеларията си има баня и тоалетна. Вярно, че той е партиен секретар, той надхвърли и Димитър Йовчев, който беше първия обитател на тази сграда. Ами как се назначават тези хора, всички тези уродливи неща, как да ги пресечем, г-н съдия, с мълчание, със съгласие, с лизане, ако щете. Отидете да видите какво става в общината, всички са заплашени и който шавне малко е уволнен. Всички са във функция от един престъпник. Това е моето много голямо огорчение. В мен има насаден един протест срещу този начин на управление на Ямбол. И ние да стоим и да си мълчим гражданите. Хлъзгаме се, спъваме се, падаме, канализацията мирише, тука се сипят милиони. Сградите ни падат, събарят се,  но ние всички учтиво трябва да си мълчим. Аз не плащам данъци, за да си мълча, а да търся сметка на тези негодници, които смазаха града и каквато и да е присъдата аз ще продължа, защото това е моята гражданска позиция”, каза в своя защита Каньо Канев и допълни: „Не съжалявам за нищо, просто ви моля като гражданин, ако може това нещо някак си да стигне до прокуратурата. Да се вземат някакви мерки. Ние живеем в този град, нашата работа е да направим едно общество, което да служи и на тези, които идват след нас. Затова трябва да проявяваме взискателност, към тези, които разполагат с нашите средства като начин на управление. Ние не само имаме право, ние имаме и гражданска позиция и изисквания към това управление да бъде честно и почтено.

 

Не може всичко да бъде смазано и да няма виновни за тази работа и ние да стоим тук и да сервилничим на един престъпник. Аз няма да го направя това.”, каза накрая Каньо Канев, а в последната си дума заяви, че не се чувства виновен.

 

 

Присъдата на Ямболски районен съд може да бъде обжалвана пред Ямболски окръжен съд.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ ВЪВ ВЕСТНИК НЕДЕЛНИК

ИЗЛИЗАЩ ДНЕС по пунктовете

ПРОЧЕТЕТЕ И ДРУГИТЕ МАТЕРИАЛИ ТАМ

Последно променена наЧетвъртък, 05 Октомври 2017 17:44
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.