Съб12162017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home управление Община Ямбол Очакваме решението на ЯОС. На ред ли е театърът в Ямбол?


Очакваме решението на ЯОС. На ред ли е театърът в Ямбол?

Оценете тази статия
(2035 гласа)
 • Прочетете 43371 пъти


Композитор съди наред български театри за плагиатство.
Юлиян Слабаков вече е прибрал 23 000 лева от благоевградския театър, сега е наред ямболския „Невена Коканова“

 

 Силвия Горанова

 

Окръжен съд – Ямбол е разгледал на 4 октомври гражданското дело на композитора Юлиян Слабаков, заведено срещу местния Драматичен театър "Невена Коканова" за плагиатство. 

 

Била е назначена тройна експертиза, която е установила, че театърът неправомерно е използвал стихове и текстове на Слабаков в пиесата “Бременските музиканти”, без да обявява кой е техният автор и без да му заплати хонорар за авторските права.

 

Изготвена е и съдебно-счетоводна експертиза, която е установила колко пъти се е играла пиесата и какви са приходите от представленията и държавните субсидии за продаден билет. 

Очаква се решение на съда.

 

Това не е първото подобно дело на Юлиан Слабаков. Той вече е осъдил Благоевградския театър по сходен казус – използване на негови текстове и либрета в пиесите “Принцесата и свинарят” и “Бременските музиканти”, за което театърът му е заплатил над 23000 лв. различни обезщетения.

 

Пиесата “Бременските музиканти” се играе в Ямболския театър от 2013 г. до сега. През 2016 г., след като Слабаков е предявил претенциите си за авторство, директорът на театъра Михаил Лазаров е възложил на актьора Волен Митев, за когото е известно, че има поетичен талант, да съчини нови стихове за пиесата.

 

Но въпреки това новият вариант на стиховете не се играе, а се използва формално за пред проверяващи органи. Пиесата се играе в детски градини и начални училища и на практика там няма кой да контролира и проверява кой от текстовете се използва – на Слабаков или на Митев.

http://www.desant.net/show-news/41892
пвече по темата вж. форума!
на сн. директорът на ямболския театър Михаил Лазаров

.

Последно променена наПонеделник, 09 Октомври 2017 13:59

2 коментари

 • Атанас Атанасов

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 27.10.2017 година гр. Ямбол

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІII-ти граждански състав
  на 04 октомври 2017 година
  в публично заседание в следния състав:
  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА
  секретар П.У.
  като разгледа докладваното от съдия Росица Стоева
  гражданско дело № 54 по описа за 2017 година,
  за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по искова молба на Юлиян Г. Слабаков*** против ДТ "Невена Коканова" гр. Ямбол. Иска съдът да постанови решение, с което да осъди ответната страна да му заплати следните обезщетения:
  .........................................................................................
  .........................................................................................
  .........................................................................................
  Водим от горното, Ямболският окръжен съд

  Р Е Ш И :

  ОСЪЖДА, на основание чл. 94 ЗАПСП, Драматичен театър "Невена Коканова" гр. Ямбол, ул."Г. С. Раковски" № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** сумата 3325 лв. /три хиляди триста двадесет и пет лева/, представляваща обезщетение за имуществени вреди - пропуснати ползи от незаплатено възнаграждение за използване на негови текстове при публично представяне от ответника на постановката „Бременските музиканти" в периода - м. 02.2013 год. - 15.02.2017 год. и настъпили, в резултат нарушаване на имуществените му авторски права върху текстове от мюзикъла му „Бременските музиканти", ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска - 28.02.2017 г. до окончателното й заплащане.

  ОСЪЖДА, на основание чл. 94 ЗАПСП, Драматичен театър "Невена Коканова" гр. Ямбол, ул."Г. С. Раковски" № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** сумата 2500 лв. /две хиляди и петстотин лева/, представляваща обезщетение за неимуществени вреди - претърпени от него морални болки и страдания, в резултат нарушаване на неимуществените му авторски права върху текстове от мюзикъла му „Бременските музиканти" чрез използване на негови текстове при публично представяне от ответника на постановката „Бременските музиканти" в периода - м. 02.2013 год. - 15.02.2017 год., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска - 28.02.2017 г. до окончателното й заплащане.

  .........................................................................................

  ОСЪЖДА Драматичен театър "Невена Коканова" гр. Ямбол, ул. "Г. С. Раковски" № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** разноски по делото, съразмерно с уважената част от исковете, в размер на 2970,54 лв.
  .........................................................................................

  Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

  публикуван от Атанас Атанасов Понеделник, 30 Октомври 2017 17:27 Връзка на коментара
 • Атанас Атанасов

  ИЗБРАНИ МЕСТА ОТ КОРЕСПОНДЕНЦИЯ С ПРИЯТЕЛИ
  (писмо от автора Юлиян Слабаков)
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Наско, здравей!
  Прочетох изпратеното от теб в Ямбол-Свят.
  Имам обаче забележки: някой като го чете, ще остане с впечатление, че един композитор е тръгнал да прави пари чрез съдебни дела.
  Така излиза.
  Иначе, ако се публикуват фактите около аферата - ще е по-интересно и по-жегващо за г-н Лазаров.
  1. Крадат чуждата пиеса и я представят за своя! - Кроко! Нали материалът се води негов!
  2. След като са ги хванали и разкрили - отричат, а не като джентълмени да признаят, да се извинят и да компенсират автора.
  3. Лазаров поръчва стихове на Волен.
  4. Правят фалшив запис на диск. Цяло фалшиво представление с новите стихове. Представят го като оригинален диск в съда! Това е заблуда на правосъдието.
  Супер гаф - директор-мошенник се опитва да заблуди съда с фалшиви материали, специално изработени за целта. Ако бяхме в Германия, за това си деяние щеше да влезе в затвора!
  Убеден съм в това!
  5. След като са прибрали за "Бременските музиканти" около 300 000 лева, не желаят да платят на Автора и стотинка!
  6. Дори г-н Стойчев се разграничи от тях! Каза в съда: Аз винаги правя по един единствен запис на постановка! Те не са посмели да сложат името му на фалшивия диск.
  Има го (Студио Стойчев - 2013) само на оригиналния запис - видеоклипа от YouTube.
  Тези машинации са интересни за хората и за съда - крадеш, заблуждаваш правосъдието, принуждаваш Волен като свидетел под клетва да лъже! и т.н.
  Уж хора на изкуството - банда мошеници!
  Поздрави!
  Юлиян Слабаков

  публикуван от Атанас Атанасов Сряда, 18 Октомври 2017 19:28 Връзка на коментара
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2