Съб12162017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home управление Община Стралджа БЪДНИ ВЕЧЕР С „НАСТРОЕНИЕ 2016“


БЪДНИ ВЕЧЕР С „НАСТРОЕНИЕ 2016“ Избрана

Оценете тази статия
(2 гласа)
  • Прочетете 630 пъти


   Греят вадените престилки, трептят нанизите с пендари, наднича зад ухото алено мушкато…За Бъдни вечер се готвят жените от пенсионерския клуб „Настроение 2016“ и искат да представят традицията така както те я носят в спомените си от детството.
    В ролята на стопанката Минка Стефанова се разпорежда на семейството – кой ще сготви сърмите, кой ще разточи баницата, кой ще омеси коледната питка…Стопанинът получава бяла кърпа и заръката за бъдник да иде, да избере крушово или буково дърво. Всички са усмихнати, енергични. Бързат в шетнята си мило припряни, че като изгрее първа звезда вече всички трябва да са около масата. Месенето на коледната питка е цял ритуал с наричания, подреждането на софрата – също. С всяко поставено ястие идва и очакването за здрава, плодородна, мирна година. Мед и жито, баница и сърми, лук и чесън, орехи и вино и на най-лично място със запалена свещичка е поставена топлата питка. Всеки от домочадието получава заръката да скъта в пазвата на скришно скилидка от чесън  срещу уроки и други злини. Кротко и смирено всички очакват прикадяването с тамян и босилек, пак срещу тъмни сили и зли духове. Иде ред на благословията за здраве и разчупването на питката високо, над главата, че и нивите да класят високо.
    Бъдникът тихо грее в огнището и хвърля искри, семейството е щастливо край коледната трапеза. Е ето, че коледарите вече тропат вън и „коладе ле“ оглася зимната нощ. Песен за мома и за ерген са подготвили и богословка за здраве и берекет на таз къща. Заслужена е почерпката с домашно вино. И сладка наздравицата!
Клуб „Настроение 2016“ Стралджа дава своя пример за спазване на традицията, за почитане и уважение към всичко онова, което са наследили от дедите си. И обещание, че ще го предадат напред във времето.

Последно променена наСряда, 21 Декември 2016 17:38
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2