Съб12162017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home управление Община Болярово 19-годишен спаси Кръста в Болярово


19-годишен спаси Кръста в Болярово

Оценете тази статия
(0 гласа)
  • Прочетете 986 пъти


И през тази година, в община Болярово бе спазена традицията на християнския празник Богоявление, известен в народния празничен календар под наименованието Йордановден.

 На 6 януари 2017 година празникът започна с отслужената тържествена литургия от отец Димитър Ингов в църковния храм „Свети Димитър”. След освещаването на водата и кръста, всички желаещи да присъстват на ритуала по хвърлянето на кръста, се отправиха   към моста над река Поповска, протичаща край града ни. А там вече чакаха желаещите да участват в изваждането на големия сребърен кръст, хвърлян от свещеника всяка година на тази дата. Снежното време не бе попречило на техния празничен ентусиазъм. Групата младежи смело навлязоха в реката, но късметът бе на страната на 19-годишният Атанас  Симеонов Мирчев. Той извади кръста от ледените води на река Поповска, въпреки лошите метеорологични условия, и получи голямата награда от кмета на общината.

       Всички смели участници, скочили в реката, също получиха парични награди от общинския кмет Христо Христов. Получиха също и похвала за смелостта, чай и топли одеала. Това е една от християнските традиции, превърнала се е в атракция и спазвана в общината ни, независимо от лошите метеорологични условия и различни препятствия. Празникът е един от многото чествани и почитани тук, в който отправяме молитви за здраве и благополучие на всички жители на общината и си пожелаваме успешна и спорна година! Дано Бог чуе нашите молитви и ни закриля!
 


Лора Величкова
Пресцентър община Болярово

Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2