Пон10232017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home управление Областен управител "...при евентуално изпускане на хлор във въздуха ще се създаде реална опасност


"...при евентуално изпускане на хлор във въздуха ще се създаде реална опасност

Оценете тази статия
(4 гласа)
  • Прочетете 717 пъти

 

 за здравето и живота, както на жителите на гр. Ямбол, така и...


Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов изрази писмено отрицателно становище във връзка с процедура по издаване на решение за одобряване на доклад за безопасност на предприятие с висок рисков потенциал – Производствена база на „Континвест“ ООД, гр. Ямбол.

В Областна администрация Ямбол са постъпили редица възражения на представители на местния бизнес и граждани, в които е изразено категорично несъгласие за реализиране на инвестиционното намерение на дружеството.

С писмо на областния управител още през 2012 г. до „Контивест“ ООД категорично е изразено становище, че местоположението на производствената база е неподходяща, предвид непосредствената й близост до населените места от Ямбол и „Тунджа“.

В днешното становище на областния управител се казва: „Считам че предвид местоположението на производствената база на „Континвест“ ООД, при евентуално изпускане на хлор във въздуха ще се създаде реална опасност за здравето и живота, както на жителите на гр. Ямбол, който по данни от кадастрална карта се намира на около 2 500 м. от площадката, така и на населението на селата Роза, Ханово, Кабиле, Oкоп; ще бъдат засегнати, не само работещите в „Континвест“ ООД, но и служителите на намиращите се в близост производствени предприятия, както и редица животновъдни ферми и обработваеми земеделски земи“. Наличието на потенциален риск за живота и здравето на населението от областта категорично определя отрицателното становище на областния управител.

Следва да се отчита и обстоятелство, че в непосредствена близост до производствената база, се намира защитена зона от общоевропейската екологична мрежа „Натура 2000“, а именно „Река Тунджа 2“. Последиците от евентуална авария и изтичането на хлор във въздуха, биха довели до нанасянето на недопустими и непоправими вреди на естественото състояние на природните местообитания на различните видове в рамките на защитената зона.

„Считам че инвестиционните намерения на дружеството не трябва да вземат превес над здравето и безопасността на хората, над биологичното и екологично равновесие в региона, поради което изразявам отрицателно становище по отношение на искането на „Континвест“ ООД“, казва още областният управител.

Последно променена наНеделя, 25 Декември 2016 11:50
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.

Избрано от редактора

Най-четено през месеца

ГАЛЕРИЯ 2